Rick Gerardts administratie en advies
Rick Gerardts administratie en advies

Wat een boekhouder doet, is eigenlijk geheel afhankelijk van de wensen van de klant. Zo kan de gehele financiële administratie uit handen worden gegeven, of kan de boekhouder enkel controleren wat de klant zelf boekt. Verder verzorgt een boekhouder vaak de belastingaangiftes en stelt deze de jaarrekening op. Verder speelt advisering vaak een grote rol. Hieronder lees je meer over de inhoud van de genoemde taken:

Financiële administratie

Zoals gezegd kan een boekhouder, afhankelijk van je wensen, de gehele financiële administratie uit handen nemen. Daarbij zal de boekhouder aan de hand van bankafschriften, facturen en bonnetjes, zorgen voor een adequate administratie. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van administratiesoftware, zoals Twinfield, Exact Online of e-boekhouden. In deze software worden de bankmutaties, in- en verkoopfacturen en bonnetjes ingeboekt, in combinatie met zogenaamde memoriaalboekingen. Daaruit vloeit een kolommenbalans, met daarin een balans, waarin de bezittingen, schulden en het eigen vermogen zijn opgenomen, en een winst- en verliesrekening, als overzicht van de kosten en opbrengsten.

De financiële administratie is de basis voor verschillende fiscale aangiftes. Hierdoor is het belangrijk dat de administratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Daarnaast zorgt een goede administratie ook voor voldoende inzicht in de financiën van de onderneming, waardoor er genoeg informatie beschikbaar is voor het maken van beslissingen op bestuurlijk gebied.

Fiscale aangiftes

Een boekhouder verzorgt vaak ook diverse fiscale aangiftes voor de klant, zoals de aangifte omzetbelasting of inkomstenbelasting. Aangezien een boekhouder veel bezig is met belastingaangiftes, is deze goed op de hoogte van de wet- en regelgeving en weet precies wat wel en wat niet aftrekbaar is. Hierdoor zul je niet te veel betalen, en is de kans op een boete vanuit de Belastingdienst aanzienlijk kleiner.

Jaarrekening

In de meeste gevallen stelt een boekhouder de jaarrekening of jaarstukken op. Dit is een rapport over de financiële zaken van de onderneming over een bepaald boekjaar. De jaarrekening is de basis van de aangifte inkomstenbelasting of aangifte vennootschapsbelasting, maar wordt ook gebruikt voor het aantrekken van investeerders, zoals een bank of aandeelhouders. Bij BV’s en NV’s moet de jaarrekening tevens gedeponeerd worden bij de Kamer van Koophandel. Voor een uitgebreide beschrijving van de een jaarrekening, verwijs ik graag naar mijn blogartikel “Wat is een jaarrekening?”.

Advisering

Misschien is advisering wel de belangrijkste taak van een boekhouder. Aangezien de boekhouder goed op de hoogte is van de wet- en regelgeving op financieel en fiscaal gebied, kan deze een onderneming op maat adviseren. Voorbeelden hiervan zijn het optimaal benutten van de investeringsaftrek, wel of geen gebruik maken van de KOR (kleine ondernemers regeling), of het implementeren van een managementdashboard. Er kan bij advisering ook gedacht worden aan bedrijfsovername’s, subsidies, personeel, of het overgaan in rechtsvorm

Conclusie

Een boekhouder kan door kennis en ervaring veel toegevoegde waarde bieden aan een onderneming, waardoor de ondernemer meer tijd kan besteden aan het ondernemen, in plaats van aan de boekhouding en belastingaangiftes. Verder kan de boekhouder dienen als sparringspartner met betrekking tot de financiën van de onderneming.

Wil je één of meerdere zaken uit handen geven? Neem dan graag contact op met Rick Gerardts Administratie en Advies!

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?

Neem dan telefonisch of per e-mail contact met mij op. Of vul het contactformulier in, en dan nemen ik zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan